Zon op land: nog steeds mogelijk onder voorwaarden

7 december 2023

Op 26 oktober 2023 zonden ministers Hugo de Jonge en Rob Jetten een brief naar de Tweede Kamer over een aangescherpte voorkeursvolgorde voor het opwekken van zonne-energie. Kan er dan bijna niets meer? Nee, zo is het ook weer niet.

PV Boven Appels

Voorwaarden

Het kabinet wil stimuleren dat er meer zon op dak en op restgronden komt. Natuur- en landbouwgrond moeten worden ontzien. Daarbij zijn diverse uitzonderingen benoemd voor zon op landbouwgrond, namelijk:

  1. Indien gronden gedurende een ruime periode niet meer gebruikt worden als landbouwgrond, ondanks dat ze wel als zodanig zijn bestemd. Het gaat dan onder andere om gronden langs snelwegen of spoorwegen en andere restgronden;
  2. AgriPV: combinatie van een substantiële agrarische functie met een zonnepark, zoals zonnepanelen boven fruit;
  3. Landbouwgronden die op basis van bestuurlijk bindende afspraken in transitie zijn, bijvoorbeeld gronden die in de toekomst een andere bestemming krijgen zoals woon-werk-bestemming, recreatie of overgang naar natuur of gronden die minder geschikt worden voor een landbouwfunctie door verzilting, vernatting of bodemdaling. Zonne-energie draagt financieel bij aan het mogelijk maken van de gebiedsgerichte opgaven voor een maximale periode (30 jaar), waarna de gebieden hun definitieve bestemming zullen krijgen;
  4. Als de aanleg van zonneparken op gronden betekenisvol bijdraagt aan de vermindering van de netcongestie of zorgt voor vergroting van een efficiënter netwerkgebruik (netneutraal).

Utrechtse Heuvelrug

Binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug zien we als coöperatie nog volop mogelijkheden om zon-op-land projecten te ontwikkelen die voldoen aan bovenstaande voorwaarden. Bijvoorbeeld door, zoals het college van B&W voorstelt, multifunctioneel ruimtegebruik als uitgangspunt voor nieuwe plannen te hanteren (zie Vergelijking methodes voor duurzame energie opwek, paragraaf 2.2). Of door uit te gaan van een gebiedsgerichte aanpak, waarin transitie-opgaven op het gebied van waterbeheer, landbouw, natuur en landschappelijke inpassing gelijktijdig en in samenhang worden opgepakt. Meer over voornemens van Heuvelrug Energie met betrekking tot die gebiedsgerichte aanpak kun je hier lezen.