Overige doe-het-zelf besparingen

Radiatorventilatoren

Vooral als je de hoofdthermostaat in de woonkamer wat lager zet, kan het in andere ruimtes wat langer duren voordat het voldoende is opgewarmd. In zo'n geval kun je een radiatorventilator plaatsen.

Dat is een klein apparaat met ventilatoren dat aan de onderkant van de radiator of convector bevestigt. Je kunt ze alleen bevstigen alleen als jouw radiator of convector een dubbele of driedubbele plaat heeft. Ze bevatten een thermostatische schakelaar die je aan de toevoerbuis van de radiator kunt bevestigen, zodat de ventilator  als de verwarming gaat branden.

Door de ventilator verspreidt de warme lucht zich sneller en is de kamer eerder warm. Dat scheelt energie: de verwarming hoeft minder lang of minder hard te branden (de temperatuur van het verwarmingswater kan omlaag). Hoeveel je precies bespaart is niet bekend. Je sluit de ventilator aan op het stopcontact, maar het apparaatje draait op 12 of 9 Volt en verbruikt weinig stroom (maar een paar kilowattuur per jaar).

Er zijn verschillende types: sommige apparaatjes leg je bovenop de radiator of convector, andere plak je met magneten aan de onderkant. Per stuk kosten ze tussen de € 35 en € 330, afhankelijk van het type en de grootte. Van sommige heb je er meer dan één per radiator nodig. De duurdere zijn op lengte van de radiator te bestellen. Ook goed om te weten: de ventilator maakt wat geluid. Veel mensen horen dit nauwelijks, maar sommige mensen vinden dat storend. Dus: ben je gevoelig voor geluid, probeer er dan eerst één uit. Bij sommige leveranciers kun je de 12-Volts adapter omruilen voor een 9-Volts adapter. De radiatoren draaien dan iets minder hard en maken ook minder geluid.

 

Een radiatorventilator kan ook handig zijn als je een warmtepomp hebt en gewone radiatoren. De temperatuur van het verwarmingswater is bij een warmtepomp een stuk lager dan bij een cv-ketel (35 tot 55 graden in plaats van 60 tot 80 graden). Met een radiatorventilator kun je de kamer dan toch snel op temperatuur krijgen.

 

Infraroodpanelen

Infrarood panelen kunnen een energiezuinige keuze zijn als bijverwarming op een bepaalde plek zoals een zithoek, of in ruimtes die je kort of weinig gebruikt , zoals de badkamer of een werkplek in een ruimte die je verder niet verwarmt. Ze werken over het algemeen het beste als je ze aan het plafond bevestigt. 1000 Watt vermogen is voldoende om een eethoek of zithoek te verwarmen. Voor badkamers zijn er panelen die zijn voorzien van een spiegel. Voor een werkplek kan het nodig zijn om onder een werktafel, ter hoogte van de benen, een klein (verplaatsbaar) paneel te plaatsen. Verder is het raadzaam om te kiezen voor panelen met een schakelaar met bewegingssensor, waarmee je voorkomt dat de panelen onnodig lange tijd aan blijven staan.

 

Goede informatie over infraroodpanelen is te vinden op de website van MilieuCentraal