Opvolger postcoderoosregeling
De huidige Postcoderoosregeling gaat per 1 januari 2021 veranderen. In de huidige regeling krijgen deelnemers in collectieve zonnepanelenprojecten, samen met anderen in een coöperatie, een verlaging op de energiebelasting*. In plaats daarvan komt er een eenvoudige subsidieregeling.
De huidige Postcoderoosregeling gaat per 1 januari 2021 veranderen. In de huidige regeling kunnen deelnemers in collectieve zonnepanelenprojecten, samen met anderen in een coöperatie, de energie die daarmee wordt opgewekt salderen met hun energierekening*. In plaats daarvan komt er een eenvoudige subsidieregeling. Vanaf 2021 komt er 285 miljoen euro vrij voor de nieuwe subsidie. Bestaande projecten blijven gebruik maken van de oude regeling.
Hoofdlijnen
Op hoofdlijnen zal de nieuwe regeling de volgende punten bevatten:
1. Subsidie op basis van prestatie/productie (kWh) van hernieuwbare stroom.
2. Verschillende tarieven voor zon en wind (wellicht ook waterkracht).
3. Dezelfde doelgroep als de huidige postcoderoosregeling.
4. Lokale betrokkenheid gekoppeld aan het vermogen van de installatie: er is een relatie tussen het opgesteld vermogen en het minimum aantal leden. Voor zonprojecten moet je voor elke 5 kWp minimaal één lid hebben, voor windprojecten voor elke 2 kWp minimaal één lid.
5. Subsidie uit te keren aan een coöperatie of VvE.
6. Subsidiebeschikking voor een looptijd van 15 jaar.
7. Afhandeling van subsidie-aanvragen op basis van volgorde van binnenkomst (loting bij binnenkomst op dezelfde dag).
8. Uitvoering/beheer door RVO.
Advies over tarieven
Eind september publiceerde het Plan Bureau voor de Leefomgeving zijn eindadvies voor het tarief 2021 van de opvolger van de postcoderoosregeling. Het voorgestelde tarief voor zonnepanelen van 60 kWp op een kleinverbruikersaansluiting (kva) gaat ten opzichte van het conceptadvies omhoog van 10,6 naar 14,6 eurocent per kilowattuur. Voor een grootverbruikersaansluiting (gva) van 10,6 naar 12,1 cent. Ter vergelijking: in 2014 was het tarief voor de SDE-subsidie (zon) 14,7 cent, daarna is dat fors gedaald tot ongeveer 8 cent nu. De minister van Economische Zaken en Klimaat besluit uiteindelijk over de nieuwe Postcoderoossubsidieregeling.
Waarschijnlijk kunnen subsidieaanvragen voor de nieuwe postcoderoosregeling pas vanaf 1 april 2021 worden ingediend (dit zei de minister op 7 oktober in de Kamercommissie).
* Dat wil zeggen dat je, bovenop de marktprijs, voor iedere kWh tot maximaal je eigen verbruik compensatie ontvangt voor de energiebelasting (tot een maximum van 10.000 kWh). Die compensatie is voor 15 jaar gegarandeerd.