Heuvelrug Energie is een samenwerking aangegaan met het groene energiebedrijf Greenchoice*. Kies nu voor écht groene energie en ontvang een korting van € 17,50 per jaar op een van onderstaande producten:

1. 100% Nederlandse Wind, 1 jaar vast;

2. 100% Nederlands Groen, 3 jaar vast;

3. Kortingsgarantie, variabel tarief.


Dit aanbod geldt zowel voor nieuwe als bestaande klanten van Greenchoice. Het aanbod geldt niet voor bestaande Greenchoiceklanten met een 'Groenmix' contract.

 

Stap je over en kies je voor een van deze drie producten**, dan wordt je vanzelf en gratis lid van Heuvelrug Energie (t.w.v. €10 per jaar). Met jouw keuze ondersteun je de lokale coöperatie, die je de komende jaren stap-voor-stap verder kan helpen bij het vergroten van je wooncomfort en tegelijkertijd verlagen van je energierekening, en lokale opwekking van duurzame energie.

 

Écht groene energie is er voor nieuwe én bestaande klanten van Greenchoice.Ben je nog geen klant van Greenchoice?

Ga dan via deze link naar de Heuvelrug Energie aanmeldpagina van Greenchoice. Daar kies je het gewenste product en vul je alle gegevens in. Daarna gaat alles “vanzelf”: Greenchoice zorgt ervoor dat je contract met je huidige leverancier wordt stopgezet. Vervolgens neemt Greenchoice de energielevering over en int het energiebedrijf je voorschotbedrag. De leveringsovereenkomst sluit je af met Greenchoice.

 

Let op: ga eerst even na of je boetevrij kunt overstappen!

 

Ben je al klant van Greenchoice?

Dan ben je natuurlijk ook welkom om gebruik te maken van de afspraken met Greenchoice. Dat kan door een klein aantal gegevens in te voeren via het formulier dat via deze link op onze website beschikbaar is.

 

 

*Greenchoice staat in de top-5 van groenste energieleveranciers van Nederland. Deze lijst is opgesteld door Greenpeace, de Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE. Greenchoice komt al jarenlang als 'Beste uit de test' van de Consumntenbond met ook goede scores op de kwaliteit van de klantenservice en klanttevredenheid.

 

**Meer informatie over deze producten vind je op de website van Greenchoice.

 

Heb je nog vragen? Kijk dan hieronder bij de Veel gestelde vragen. Of vul hier ons vragenformulier in, dan krijg je snel antwoord.

 

Veel gestelde vragen over écht groene energie via Hé

 

Uit welke producten kan ik kiezen?

  We zijn met Greenchoice overeengekomen dat je kunt kiezen uit drie producten: Kortingsgarantie, 100% Nederlandse wind en 100% Nederlands groen.

  • Als je kiest voor 100% Nederlandse wind, tarief tot 1 jaar vast, dan krijg je Nederlandse windstroom met Milieukeur en bosgecompenseerd gas. De prijzen voor gas en stroom veranderen elk half jaar. Als je op http://www.greenchoice.nl/tarieven/nederlandsewind/ je postcode en je verbruik invult krijg je een indicatie van de maandelijkse energielasten.

  • Kies je voor 100% Nederlands groen, tarief tot 3 jaar vast, dan krijg je stroom die voor 35% is opgewekt met wind en voor 65% met biomassa. Als je op http://www.greenchoice.nl/tarieven/nederlandsgroen/ je postcode en je verbruik invult krijg je een indicatie van de maandelijkse energielasten.

  • Kies je voor Kortingsgarantie, dan ga je mee met prijsveranderingen (variabel tarief). De prijs voor gas en elektriciteit verandert elk half jaar.  Greenchoice berekent een tarief dat altijd 0,25 eurocent (€ 0,0025) per kWh lager is dan het standaard variabele tarief van Eneco. Als je op http://www.greenchoice.nl/tarieven/kortingsgarantie/ je postcode en je verbruik invult krijg je een indicatie van de maandelijkse energielasten.

   

  Het gas dat door Greenchoice wordt geleverd is altijd 100% bosgecompenseerd.

   

  Ben je al klant van Greenchoice? Ook dan kun je overstappen naar een van de bovenstaande producten met korting en gratis lidmaatschap en help je onze Heuvelrug groener te maken.

   

  Hoe stap ik over?

   Écht groene energie is er voor nieuwe én bestaande klanten van Greenchoice.

    

   Ben je al klant van Greenchoice? Dan kun je gebruik maken van onze afspraken met Greenchoice door een klein aantal gegevens in te voeren via het formulier dat via deze link op onze website beschikbaar is.

    

   Ben je nog geen klant van Greenchoice? Ga dan via deze link naar de Heuvelrug Energie aanmeldpagina van Greenchoice. Daar kies je het gewenste product en vul je alle gegevens in. Daarna gaat alles “vanzelf”: Greenchoice zorgt ervoor dat je contract met je huidige leverancier wordt stopgezet. Vervolgens neemt Greenchoice de energielevering over en int het energiebedrijf je voorschotbedrag. De leveringsovereenkomst sluit je af met Greenchoice.

    

   Let op: ga eerst even na of u boetevrij kunt overstappen!

    

   Ik ben al klant van Greenchoice, kan ik ook gebruik maken van de afspraken met HÉ?

    Ja, dat kan. U bent al klant van Greenchoice en u helpt daarmee met de opwekking van écht groene energie. Wat u misschien nog niet wist, is dat Greenchoice zich samen met lokale energiecoöperatie Heuvelrug Energie inzet om de Utrechtse Heuvelrug te verduurzamen. Wilt u hier aan bijdragen? Dan kunt u nu uw Greenchoice energie afnemen met steun aan Heuvelrug Energie. Daarmee kunnen weer nieuwe duurzame initiatieven gestart worden.
     
    Greenchoice ondersteunt lokale initiatieven als HÉ van harte. Daarom kunnen inwoners in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, die al klant zijn van Greenchoice, hun energie vanaf nu laten leveren met steun aan HÉ. U blijft dan onveranderd klant bij Greenchoice, maar u krijgt een korting van €17,50 per jaar. Bovendien wordt u kosteloos lid van HÉ (t.w.v. €10/jaar). Met deze bijdrage kan de coöperatie nog meer werk maken van duurzaam energiegebruik op de Heuvelrug. Voor alle duidelijkheid: uw contract met Greenchoice en uw tarief blijft ongewijzigd.
     
    Wilt u ook bijdragen aan duurzaamheid in uw eigen lokale gemeenschap? Meldt u zich dan nu aan als bestaande Greenchoice klant via het aanmeldformulier op onze website.

    Wat is écht groene stroom?

     Wij hanteren de definitie van het HIER klimaatbureau. HIER is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk met als missie heel Nederland te betrekken bij de oplossing van het klimaatprobleem. Groene stroom wordt opgewekt door zon, wind of biomassa. Écht groene stroom definiëren zij als “groene stroom, voor minimaal 80% opgewekt in Nederland”.

      

     Koop je groene stroom uit Nederland dan heb je zekerheid. Je betaalt voor de zekerheid dat er evenveel groene stroom wordt opgewekt als je afneemt. Naarmate de vraag naar echte Nederlandse groene stroom groeit, komen er in Nederland windmolens of zonnepanelen bij of wordt er meer biomassa verbrand. Daardoor hoeven we dus minder een beroep te doen op kolen of gas. De producten in het aanbod van Heuvelrug Energie en Greenchoice voldoen aan de criteria van HIER en zijn dus écht groen.

      

     In het filmpje hieronder wordt uitgelegd wat er aan de hand is met stroom die als groen wordt verkocht, terwijl die niet écht groen is.

      

      

     Met de groene stroomchecker van HIER kun je eenvoudig achterhalen of je stroom écht groen is.

     Loop ik niet het risico dat ik dubbel moet betalen?

      Gelukkig niet! Na de overstap ontvangt u binnen 7 dagen een bevestiging van Greenchoice. Er wordt contact opgenomen met uw huidige leverancier om u als klant om te zetten. Hierdoor betaalt u dus nooit dubbel.

      Ik heb al groene energie van een andere leverancier. Waarom zou ik dan overstappen?

       Als de energie van uw huidige leverancier écht groen is (zie de groene stroomchecker van HIER), dan is dat natuurlijk prima! Het aanbod van Heuvelrug Energie en Greenchoice voegt daar aan toe dat u jaarlijkse een vaste korting krijgt en u via het lidmaatschap van Heuvelrug Energie bijdraagt aan de realisatie van lokale projecten waarmee we het wonen op onze Utrechtse Heuvelrug nog groener én op een betaalbare manier comfortabeler maken. Bovendien kunt als lid gebruik maken van deskundig advies van de vrijwilligers van de coöperatie.

       Waar staat Heuvelrug Energie voor?

        Heuvelrug Energie (HÉ) is een coöperatieve vereniging die lokale, duurzaam opgewekte energie voor haar leden toegankelijk maakt. Daarmee willen we helpen onze gemeente in 2035 klimaatneutraal te maken.

         

        Je bespaart energie, je kiest een andere energieleverancier of je zet zonnepanelen op je dak. Dit zijn allemaal mogelijkheden om je energie-impact te verminderen. Maar zo makkelijk is dat niet. In de markt voor duurzame energie tast je al snel in het duister. Kiezen uit het grote aanbod van zonnepanelen en energieleveranciers is ronduit lastig. En wat kun je doen als je eigen dak niet geschikt is, of als je geen koopwoning hebt?

         

        We werken aan concrete antwoorden op die vragen. Bijvoorbeeld in de vorm van projecten voor collectieve zonne-energie voor scholen en sportverenigingen. En we bereiden een project voor om de eerste woningen in de gemeente te verduurzamen. Uit landelijke ontwikkelingen weten we immers dat het mogelijk is om binnen woningen het wooncomfort te verhogen, en tegelijkertijd de energierekening drastisch te verlagen (tot zelfs “nul de meter”). Deze kennis en ontwikkelingen zullen we de komende jaren ook naar onze gemeente “importeren”. Hiernaast hebben we nu dus een partnerovereenkomst gesloten met Greenchoice, waardoor inwoners ook nu al écht groene energie kunnen kopen voor een goede prijs, én hierdoor structureel kunnen bijdragen aan het groener maken van de Heuvelrug.

        Hoe goedkoop is Greenchoice in vergelijking met andere energieleveranciers?

         Omdat de prijzen van energieproducten voortdurend worden aangepast kunnen wij geen actueel overzicht geven van alle prijzen. We weten wel dat Greenchoice  met zijn energietarieven bij de goedkoopste 25% van Nederland behoort.

          

         Daarnaast stunten vrijwel alle energiebedrijven met hun tarieven voor het eerste jaar, ook Greenchoice. Soms wordt wel 200 Euro eenmalige korting geboden. Dat soort aanbiedingen kunt u wel vinden op vergelijkingssites als easyswitch, vergelijk groene stroom en de energievergelijker van de Consumentenbond. Maar wat de aanbieders er meestal niet bij vermelden, is dat de prijzen na het eerste jaar weer stevig omhoog gaan. Als je hieraan wilt ontsnappen, moet je dus elk jaar opnieuw uitzoeken wie nu weer de goedkoopste is en telkens overstappen, de eindafrekening controleren enzovoort. Bovendien wordt die eenmalige korting vaak pas aan het eind van het eerste contractjaar uitbetaald. Zeg je eerder op, dan loop je de volledige korting mis.

          

         Met het HE/Greenchoice-aanbod doen we niet mee aan deze gekte. Wij bieden onze leden liever een langdurig goede prijs en een structurele korting, dan de laagste dagkoers. Uiteraard bewaakt Heuvelrug Energie of de tarieven van Greenchoice ook de komende jaren tot de laagste 25% blijven behoren. Dan hoeft u hieraan geen tijd en aandacht te besteden.

          

         Waarom biedt Heuvelrug Energie niet de allergoedkoopste contracten aan?

          De prijs is voor ons niet het enige wat telt.We hebben nog drie redenen om voor dit contract te kiezen:

          1. Wij hebben gekozen voor een aanbod waarbij je niet elk jaar hoeft over te stappen om een korting te ontvangen. Bij de allergoedkoopste aanbiedingen gaat het namelijk om stunts, waarbij u éénmalig een korting krijgt en u meestal verplicht bent minimaal een jaar bij dezelfde energieleverancier te blijven. Na een jaar stopt de korting, tenzij u dan weer overstapt naar een andere leverancier;

          2. Bij de goedkoopste aanbiedingen krijgt u grijze stroom, of wordt u groene stroom aangeboden die niet écht groen is (zie het antwoord op de vraag "Wat is echt groene stroom?").  Wij hebben gekozen voor een leverancier die bij onze doelstellingen past en écht groene stroom levert, die voor tenminste 80% in Nederland is opgewekt;

          3. We willen binnen onze gemeente projecten op het gebied van energiebesparing en duurzame opwekking realiseren en hebben gekozen voor een leverancier die ons daarbij wil ondersteunen. In dit filmpje laat Greenchoice haar visie daarop zien.

          Kan ik zomaar bij mijn oude energieleverancier opzeggen?

           Het hangt van uw contract bij uw huidige energieleverancier af of u zonder kosten kunt opzeggen. Er zijn drie mogelijkheden:

            

           1. U heeft een energiecontract met looptijd voor onbepaalde tijd. In dat geval moet u rekening houden met een wettelijke opzegtermijn van 30 dagen. Een aantal energieleveranciers heeft een kortere opzegtermijn. Contracten met een looptijd voor onbepaalde tijd mag u altijd gratis opzeggen. Uw energieleverancier mag hiervoor geen kosten in rekening brengen.
             

           2. U heeft een energiecontract met een bepaalde looptijd (bijvoorbeeld een jaarcontract. Uw energieleverancier mag u een boete in rekening brengen indien u uw contract voortijdig wilt beëindigen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de maximale hoogte van de boete vastgesteld. Energieleveranciers moeten zich aan deze maximale boete houden. Voor energiecontracten met een vaste looptijd gelden de volgende maximum bedragen:

            Resterende looptijd

            Maximale opzegvergoeding per product

             

            stroom

            gas

            minder dan 1,5 jaar

            € 50

            € 50

            1,5 tot 2 jaar

            € 75

            € 75

            2 tot 2,5 jaar

            € 100

            € 100

            meer dan 2,5 jaar

            € 125

            € 125


            (Bron: Richtsnoeren Redelijke Opzegvergoedingen Vergunninghouders, geldend op 12-12-2014)
             

           3. U heefteen energiecontract met een vaste looptijd en uw energieleverancier heeft gemeld dat uw contract steeds stilzwijgend wordt verlengd. Dan mag de leverancier maximaal € 50,- opzegvergoeding per product (stroom en gas) in rekening brengen. Heeft uw energieleverancier dit niet gemeld, dan mag de opzegvergoeding maximaal € 25,- per product bedragen. 

Let op: Sinds 1 december 2011 geldt dat contracten met een looptijd voor bepaalde tijd niet stilzwijgend verlengd mogen worden voor een langere periode.

           Greenchoice heeft ook een goedkoop Groenmix product. Waarom biedt Hé dat niet aan?

            Net als veel andere energieleverancier biedt Greenchoice ook een product aan met korting, Groenmix. Geen korting aan het eind van het 1-jarig contract, maar in de vorm van een actietarief gedurende een jaar. Bij dit product koopt u stroom die voor 35% uit Nederlandse biomasse is geproduceerd. 30% is geïmporteerde stroom uit biomassa en wind, en 35% is geïmporteerde waterkrachtstroom. Het importeren van zo’n groot aandeel van de stroom draagt niet bij aan ons streven naar lokaal geproduceerde duurzame energie en vinden wij niet écht groen.

            Moet ik bij deze overstap een borg betalen?

             In de meeste gevallen niet, maar soms wel. Als u zich aanmeldt dan gaat Greenchoice net als alle energieleveranciers na of u schulden hebt of betalingsachterstanden hebt opgelopen. U kunt dan geregistreerd worden als zogenoemde 'risicoklant'. Energieleveranciers dekken zich door een borg te vragen in om geen inkomsten mis te lopen. Bij Greenchoice bedraagt die borg voor risicoklanteb 200 Euro per product (www.energievergelijken.nl/nl/zelf-regelen/borg-bij-schuld-of-betalingsachterstand).

             Verliest Heuvelrug Energie met deze samenwerking niet haar onafhankelijkheid?

              Nee. Heuvelrug Energie heeft een partner gezocht om mee samen te werken aan het realiseren van haar doelstellingen en heeft die gevonden in Greenchoice. We hebben een partnerovereenkomst voor 1 jaar met de intentie voor een langere samenwerking. Per jaar bekijken we of we de samenwerking verlengen. We blijven vrij om op dat moment eventueel een andere keuze te maken.

              Wordt Heuvelrug Energie financieel beter van mijn keuze voor Greenchoice?

               Ja en nee. Greenchoice betaalt per klant een vergoeding aan Heuvelrug Energie. Dat lidmaatschapsgeld gebruikt Heuvelrug Energie om de kosten van de organisatie en het ontwikkelen van nieuwe projecten te dekken. Die vergoeding gebruikt Heuvelrug Energie weer voor het ontwikkelen van projecten gericht op het besparen en opwekken van duurzame energie in onze gemeente en voor enkele ondersteunende activiteiten zoals aanwezigheid op lokale markten, het drukken van folders en het onderhouden van de website. Over de inkomsten en kosten van de coöperatie legt het bestuur verantwoording af aan de leden, o.a. via de jaarlijkse algemene leden vergadering. 100% transparant!!

               Wat is bosgecompenseerd gas?

                De hoeveelheid groen gas die in Nederland wordt geproduceerd is en blijft te gering om heel Nederland daarvan te voorzien. Het overgrote deel van het gas dat we gebruiken voor verwarming en koken komt daarom nog uit fossiele bronnen. Daarom wordt de CO2-uitstoot die gepaard gaat met het verbranden van fossiel gas gecompenseerd met het aanplanten van bomen. Bomen nemen tijdens hun groei immers CO2 op uit de atmosfeer en dragen zo bij aan het tegengaan van klimaatverandering. Via haar partner Face the Future beschermt Greenchoice bestaande bossen, worden beschadigde bossen hesrteld en we nieuw bos aangeplant. Lees meer over de bosprojecten van Greencoice.

                Wat is groen gas?

                 Groen gas wordt gemaakt door biogas te zuiveren en op te waarderen tot het dezelfde kwaliteit heeft als aardgas. Biogas wordt geproduceerd uit onder meer slib, afval van stortplaatsen, tuinafval, resten groente en fruit, en dierlijke restproducten zoals koeienmest. Groen gas kan worden ingevoed in het gasnet en kan worden gebruikt door iedereen die een gasaansluiting heeft.

                 De bedrijven die groen gas maken willen in 2014 al 300 miljoen kubieke meter groen gas produceren, voldoende om een stad als Utrecht te voorzien. Experts denken dat het haalbaar is om die productie in de komende zes jaar te verviervoudigen en in 2030 2,2 miljard kubieke meter groen gas te produceren (Routekaart herniewbaar gas, juni 2014).


                  

                 Hé Nieuwsbrief

                 Je kunt je hiernaast aanmelden voor onze nieuwsbrief. Deze verschijnt 4 - 6 keer per jaar.

                 Afmelden kan altijd. Privacy gewaarborgd.

                  

                 Bekijk laatste nieuwsbrief
                 Ga naar Nieuwsbrief archief

                 Please enable the javascript to submit this form

                 Contact

                 Coöperatie Heuvelrug Energie U.A. (Hé)
                 KvK 55655475
                 Gezichtslaan 6
                 3956 BB Leersum
                 samen@heuvelrugenergie.nl

                 Stuur ons uw opmerkingen

                 Uw volledige naam invullen
                 Graag een (geldig) email invullen
                 Graag hier uw bericht invullen
                 Invalid Input
                 Invalid Input