“Maak het niet dwingend”
Energiecommissie Jachtlaan deelt kennis en ervaring
Door Jenny Senhorst
12 april 2021
Het begon met een presentatie over energiezuinig wonen tijdens het jaarlijkse straatfeest. Bewoners waren benieuwd naar de grondige aanpak van éen van de huizen aan de Jachtlaan. Er ontstond een energiecommissie die nu, ruim twee jaar later, nog steeds actief is en al veel nuttig werk heeft verricht. “Buren helpen elkaar.” Een gesprek met huiseigenaren Fons van Leeuwen en Ronald van den Berg over de dynamiek van een straatinitiatief.
Energiecommissie Jachtlaan deelt kennis en ervaring
Door Jenny Senhorst
12 april 2021
Het begon met een presentatie over energiezuinig wonen tijdens het jaarlijkse straatfeest. Bewoners waren benieuwd naar de grondige aanpak van éen van de huizen aan de Jachtlaan. Er ontstond een energiecommissie die nu, ruim twee jaar later, nog steeds actief is en al veel nuttig werk heeft verricht. “Buren helpen elkaar.” Een gesprek met huiseigenaren Fons van Leeuwen en Ronald van den Berg over de dynamiek van een straatinitiatief.
Het jaarlijkse straatfeest: de Jachtlaan wordt afgezet met ondersteuning van de gemeente, ’s middags een programma met allerlei activiteiten en ’s avonds lekker samen eten met thuisbereide maaltijden. In 2018 staat ook een presentatie over energiezuinig wonen op het programma. Het was namelijk opgevallen dat één van de bewoners zijn complete dak had laten vernieuwen ter isolatie en het opwekken van energie. Dat maakte nieuwsgierig.
Energiecommissie Jachtlaan
De presentatie beviel zo goed dat er een heuse energiecommissie werd gevormd. Misschien kon de Jachtlaan wel de eerste aardgasvrije straat worden? Die droom spatte al snel uiteen. Toen de energiecommissie op onderzoek uit ging, bleken de huizen helemaal niet zo geschikt voor een eenduidige aanpak. Veel huiseigenaren hadden al hun eigen maatregelen getroffen waardoor de twee typen woningen in de straat toch meer verschilden van elkaar dan was gedacht.
“Zo maakten we plannen om gezamenlijk HR++ glas in te kopen maar kwamen we erachter dat er inmiddels een lappendeken van kozijnen was ontstaan doordat veel bewoners deze al hadden vervangen en veranderd.”, aldus Ronald. “Wel hebben we met een man of 15 na-isolatie ingekocht. Iedereen had zijn eigen offerte maar gezamenlijk hebben we een deal gemaakt mat aannemer Takkenkamp.”
Transparant delen
Eenmaal op onderzoek uit werd veel informatie verkregen over maatregelen, hoe het beviel en welke aannemer de klus had geklaard. De energiecommissie bestaande uit zes bewoners waaronder Fons en Ronald, stelde na een jaar een notitie op met informatie over de door bewoners genomen energiemaatregelen. Deze werd gedeeld met de buurt. “Heel transparant, met inzage van de kosten.”, zegt Fons, “Zo helpen wij elkaar.”
Ook werden diverse presentaties georganiseerd. Bij elkaar in de huiskamer of in een zaaltje verderop. Ronald: “Iemand van TonZon vertelde bijvoorbeeld over hoe dit systeem voor vloerisolatie werkt.” Wat hem niet belette om daarna zijn eigen aanpak voor de isolatie van de vloer te kiezen. “Ik heb nu eenmaal een grote kruipruimte waar het één en ander mogelijk is.”
De energiecommissie komt nu ongeveer eens in de drie maanden bij elkaar. Dan spreken ze met elkaar door of er nog nieuwe ontwikkelingen zijn die de moeite waard zijn om te delen met de buren.
Warmtenet
De plannen voor een warmtenet met de restwarmte van de rioolwaterzuivering 200 meter verderop, is zo’n relevante ontwikkeling. Ze vroegen zich direct af of de straat hier ook gebruik van kon maken en natuurlijk, wat de kosten dan zouden zijn. Helaas bleek het geen gunstig verhaal en ging uiteindelijk de subsidie voor deze aardgasvrije proeftuin niet door. Wel kwamen ze zo in contact met coöperatie Heuvelrug Energie.
De energiecommissie laat zich niet snel ontmoedigen en blijft ontwikkelingen volgen en delen met de straatbewoners op een hele natuurlijke manier: ze hebben er plezier in! Uiteindelijk zijn ze na ruim twee jaar een intermediair en vraagbaak geworden in de straat en kunnen ze buren desgewenst met elkaar verbinden. Fons: “Het gaat erom dat je de schil van je woning aanpakt, hoe je dat doet is aan de bewoner zelf. Maak het niet dwingend, niemand is meer dan de ander.”
Waardevermeerdering
In hun eigen tempo en op hun eigen manier hebben zo ook Fons en Ronald de eigen woning aangepakt. Het huis van Ronald heeft zelfs inmiddels energielabel A behaald, een hele prestatie voor een half vrijstaande woning uit eind jaren zeventig. “Dat is te merken aan de energierekening, die is van 300 euro naar 140 euro gegaan.” Het huis van Fons heeft een C-label. “Maar ik vraag nu een B label aan want ik heb nog wat aanvullende maatregelen genomen.”
Beiden realiseren zich dat ze zo hun spaargeld benutten en kunnen terugverdienen. Ook de waardevermeerdering van het huis speelt daarbij een rol. “Je moet natuurlijk wel in de gelegenheid zijn om dit te realiseren. Maar in principe kan een initiatief als dat van ons in elke buurt met samenhang een succes worden.”
Of Heuvelrug Energie nog kan helpen? “Misschien een presentatie houden tijdens ons volgende straatfeest”, oppert Fons. “Of een deskundige van buiten laten onderzoeken hoe een optimale isolatie van onze woningen eruit ziet.” Martijn de Loor, voorzitter Heuvelrug Energie, die ook aanwezig is bij het gesprek, kan direct wat tips geven en speelt de nodige informatie door. Weer een stap verder op weg naar energiezuinige woningen aan de Jachtlaan te Driebergen.