Landschappen van Verlangen
Op woensdag 22 maart wisselen we met Paul Roncken van gedachten over het thema ‘Landschappen van Verlangen’. Paul, inwoner van onze gemeente, denkt als provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit (PARK Utrecht) na over slimme combinaties van zonnevelden en windturbines met waterbeheer, circulaire landbouw, natuurontwikkeling en recreatie. Hij is ook betrokken bij het project ‘Landschappen van Verlangen‘.
De logica van de economie en de energie
Gewoonlijk wordt bij de de locatie van zonnevelden primair bepaald door de onderhandeling tussen grondeigenaren en een ontwikkelaar van zonneveleden. Vervolgens wordt gekeken hoe op de betreffende locatie kan worden voldaan aan voorwaarden die de overheid stelt aan natuurwaarden, landschappelijke inpassing, hinder, meervoudig grondgebruik etcetera. Meestal wordt de hinder beperkt door landschappelijke aankleding met groenstroken (een schaamrandje groen) en het aanhouden van een bepaalde afstand ten opzichte van woningen en worden beheersmaatregelen getroffen om ecologische waarden in acht te nemen. Dat resulteert in een landschap van acceptatie waarin duurzame energieproductie het centrale doel is. Je zou kunnen zeggen dat deze benadering de logica van de economie en de energie volgt.
De logica van het landschap
De iniatiefenemers van Landschappen van Verlangen volgen de logica van het landschap en pleiten voor een aanpak waarin duurzame energieproductie bijdraagt aan landbouwtransitie, biodiversiteit en robuuste landschapsontwikkeling. Dat kan worden gerealiseerd door slimme combinaties te maken met waterbeheer, circulaire landbouw, natuurontwikkeling en recreatie: een samenhangend en duurzaam perspectief voor het gebied en het landschap, waarbij het opwekken van duurzame energie een middel is in plaats van een doel op zich. Dat doe je integraal waar je gebiedsopgaven kunt bundelen, enkelvoudig waar het echt niet anders kan.
Volgens de initiatiefnemers vergt zo’n bredere aanpak wellicht meer tijd, maar zullen de landschappelijke kwaliteit en maatschappelijke opbrengsten van een integrale landschapsontwikkeling vele malen hoger zijn.
Uitwerking voor onze omgeving
Mede op aandringen van Heuvelrug Energie heeft de gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug in december een motie aangenomen waarmee de gemeenteraad het College van B&W verzoekt om bij de evaluatie van het afwegingskader ‘Energie in Landschap’ te onderzoeken of een integrale gebiedsgerichte aanpak in plaats van een maatschappelijke uitvraag onderdeel kan uitmaken van een geactualiseerd afwegingskader. Daar willen we graag samen met de gemeente, de lokale politiek lokale belangenorganisaties invulling aan geven. Met de inbreng van Paul Roncken en de gedachtewisseling op 22 maart denken we daar een stap verder in te kunnen zetten.