Klanten gaan betalen voor kosten van teruglevering

6 december 2023

In september kondigde energieleverancier Vandebron aan dat ze als eerste een heffing invoeren voor het terugleveren van stroom die klanten op het moment van opwekken niet direct gebruiken aan het net. Ook om | nieuwe energie gaat nu zo’n terugleverheffing invoeren.

Heffing vanaf 1.000 kWh teruglevering

Bij om | nieuwe energie blijven alle klanten vaste leveringskosten betalen, net zoals nu. Deze zullen vanaf 1 januari 2024 licht stijgen. Om vindt het namelijk niet eerlijk om alle kosten die nu bij teruglevering komen kijken, volledig in rekening te brengen bij klanten met zonnepanelen. Daarnaast is gekozen voor het verrekenen van terugleveringskosten bij teruglevering van 1.000 kWh per jaar of meer. In het kort:

  1. Alle klanten betalen een leveringsvergoeding. Die wordt per 1 januari licht verhoogd;
  2. Voor klanten met zonnepanelen die een nog lopend vast contract hebben verandert er zolang het contract nog loopt niets;
  3. Klanten met zonnepanelen en een flexibel contract of een nieuw contract gaan vanaf 1 januari 2024 extra terugleveringskosten betalen. Hoeveel je betaalt hangt af van de hoeveelheid stroom die je teruglevert:
    • Lever je per jaar tot 1.000 kWh, dan hoef je niks extra te betalen;
    • Vanaf 1.000 kWh betaal je per jaar €96,80 inclusief btw;
    • Lever je 1.500 kWh of meer terug, dan betaal je voor iedere 500 kWh die je extra teruglevert €36,30 per jaar inclusief btw.

We hebben het nog even voor je in een schema gezet:

Om Schema2

Teruglevering beperken

In deze prijsopbouw zit een prikkel om de hoeveelheid stroom die je aan het net teruglevert te beperken. De coöperaties die lid zijn van om | nieuwe energie hebben de energieleverancier gevraagd om klanten daarbij te helpen door daarvoor tools aan te reiken.

Volgens MilieuCentraal moet je dan denken aan:

  • De wasmachine, de vaatwasser en eventueel de wasdroger pas aanzetten als je zonnepanelen stroom opwekken. Veel van deze apparaten hebben een timer voor uitgestelde start. Zet deze apparaten wel na elkaar aan. Anders verbruik je waarschijnlijk meer stroom dan je opwekt;
  • Als je een elektrische auto hebt, laad die dan zo veel mogelijk op als je stroom opwekt. Check ook de mogelijkheden van je auto, oplaad-app en laadpaal om dit automatisch in te stellen;
  • Heb je een volledig elektrische warmtepomp, verwarm dan het water in het voorraadvat overdag met zonnestroom;
  • Als je zonnepanelen nog moeten worden geplaatst, kijk dan of je ze op oost en west kunt richten, in plaats van zuid.

Waarom deze terugleverheffing?

De hoeveelheid zonne-energie in Nederland blijft groeien. Dat is ontzettend positief, maar het betekent ook dat energieleveranciers steeds meer kosten maken voor de teruglevering van zonnestroom door huishoudens. Dat heeft alles te maken met hoe de energiemarkt werkt. Als de zon volop schijnt en zonnepanelen veel stroom leveren wordt de prijs voor stroom steeds lager, of zelfs negatief. Tegelijkertijd zorgt de saldering ervoor dat de prijs die de klant voor de teruggeleverde stroom ontvangt gelijk blijft. Hierdoor moeten energieleveranciers regelmatig geld toeleggen op teruggeleverde stroom. Vroeger werden die kosten verdeeld over alle klanten, of je nou zonnepanelen hebt of niet. Vandebron en OM vinden het niet eerlijk om de klanten die geen zonnepanelen bezitten mee te laten betalen, terwijl degenen die wél zonnepanelen bezitten de opgewekte stroom mogen salderen (een regeling die het kabinet tussen 2025 en 2031 stapsgewijs wil afbouwen, maar waar een kritische Eerste Kamer nog over moet beslissen).

Inmiddels berekenen meerdere energieleveranciers de extra kosten als gevolg van teruglevering door aan de klanten. Bijvoorbeeld door klanten zonder zonnepanelen een korting aan te bieden.