Duurzame energie op Park Sparrendaal
Het is een zonnige dag in maart wanneer Bernadette van den Hoek van Maarschalkerwaart ons hartelijk ontvangt in haar appartement op Park Sparrendaal in Driebergen. Prima weer voor de Vereniging van Eigenaren van het appartementencomplex, waar nu al ruim 2 jaar zonnepanelen op het dak liggen. En die presteren boven verwachting: Inmiddels leveren de panelen meer stroom op dan de VVE voor de gemeenschappelijke ruimte gebruikt.
Het is een zonnige dag in maart wanneer Bernadette van den Hoek van Maarschalkerwaart ons hartelijk ontvangt in haar appartement op Park Sparrendaal in Driebergen. Prima weer voor de Vereniging van Eigenaren van het appartementencomplex, waar nu al ruim 2 jaar zonnepanelen op het dak liggen. En die presteren boven verwachting: Inmiddels leveren de panelen meer stroom op dan de VVE voor de gemeenschappelijke ruimte gebruikt.
Het begint met besparen
Bernadette is 10 jaar secretaris van de VVE van een appartementencomplex met 18 eenheden. In 2013 besloot ze zich verdiepen in het stroomverbruik van de gemeenschappelijke ruimtes in het complex. Dat bleek zeer hoog te zijn: 15.000 kWh per jaar, bij de huidige energieprijzen inclusief belastingen een jaarlijkse kostenpost van ruim € 3.400. Samen met 2 andere bewoonsters van het complex ging ze kijken naar de mogelijkheden om de energievoorziening te verduurzamen. De eerste stap was besparen. Door een schakelsysteem voor de verlichting en energiezuinige verlichting (7 watt in plaats van 35 watt) te installeren kon al ongeveer 1/3 op het energiegebruik worden bespaard.
Zonnepanelen installeren: Niet over één nacht ijs
Nadat de VVE toestemming had gegeven voor verdere oriëntatie op de aanschaf van zonnepanelen is er 8 maanden gestudeerd op de mogelijkheden en is bij maar liefst 10 aanbieders offerte aangevraagd. “Dan zie je hoe groot de verschillen kunnen zijn”, zegt Bernadette. “Een aanbieder kwam niet eens kijken, maar bracht offerte uit op basis van gegevens uit Google Earth. 7 aanbieders wisten niet dat de kabels die de panelen met de meterkast moeten verbinden niet door de liftschacht mogen worden gevoerd, en 6 aanbieders hielden onvoldoende rekening met de schaduwwerking van schoorstenen op het dak, de afstand tussen de panelen en de dakrand met het oog op de veiligheid en het geluid dat de omvormers produceren –zo’n 50-80 dB. Uiteindelijk was de keuze eenvoudig: de aanbieder die met alles rekening hield en een volledig informatiepakket verstrekte, inclusief een financieel plaatje, bleek ook nog één van de goedkoopste te zijn.”
Maximale opbrengst
Nadat een uitgewerkte voorstel door de Algemene LedenVergadering van de VVE was aangenomen konden de panelen worden geïnstalleerd. “De dakbedekking was bijna aan vervanging toe, dus hebben we besloten om die eerst te vervangen. Daarna was alles binnen een dag gelegd. We hebben gekozen voor een symmetrische opstelling met de panelen op het noordoosten en zuidwesten gericht. Dan heb je gedurende langere tijd van de dag opwekking, met maximale opbrengst.”
Aandacht voor zakelijke aspecten
Daarnaast is de keuze van de energieleverancier belangrijk. “Greenchoice is bijvoorbeeld goed ingericht op klanten die hun eigen stroom produceren en betaalt ook een goede prijs wanneer je meer produceert dan je verbruikt. We kijken nu ook naar de mogelijkheid om lid te worden van de coöperatie VandeBron en of we in aanmerking komen voor de postcoderoos-regeling.”
Ook aan andere zakelijke aspecten is gedacht: “Om te kunnen terugleveren aan het net hebben we de installatie aangemeld bij energieleveren.nl, zodat de netbeheerder op de hoogte is. Deze bepaalt tevens of de huidige meter(s) geschikt zijn voor teruglevering.
Om de BTW op de installatie terug te krijgen hebben we ons eerst bij de KvK ingeschreven als kleine onderneming met als activiteit energie opwekken en leveren. Daarna hebben we een BTW nummer aangevraagd en hebben we de BTW op de installatie terug gekregen. Nu moeten we kwartaalaangifte voor de BTW doen. Niet iedere belastingdienst gaat er even soepel mee om en eenduidigheid is er niet. Het beroep op de KOR regeling (vrijstelling van BTW aangifte) is nog niet gehonoreerd, maar zullen we zeker opnieuw aanvragen nu de BTW verrekening minimaal blijkt.
Inmiddels is de postcoderoos regeling in werking getreden en is een beschikking via een formulier op de website van de belastingdienst aan te vragen. Daardoor kunnen bewoners van de VvE die bij dezelfde leverancier energie afnemen als waaraan wordt terug geleverd, een beroep doen op vermindering van de energie belasting."
Je hebt er ook veel plezier van
De panelen leveren nu al meer dan 2 jaar duurzame stroom en alle bewoners zijn daar tevreden over. Via het internetplatform SolarMAN kunnen ze volgen hoe het gaat met de eigen stroomproductie. Vol trots laat Bernadette ons een brief van de energieleverancier uit februari 2014 zien, waarin wordt meegedeeld dat de VVE veel geld terug krijgt omdat de panelen meer opleveren dan de VVE verbruikt: “Inmiddels heeft ook een andere VVE hier opPark Sparrendaal besloten om panelen te installeren.”
En waar je nog meer goed op moet letten
Spijt hebben de leden van de VVE dus niet gehad. “Voordat het zover was, was het wel even door de zure appel heen bijten, maar dan kom je er achter dat deze zoet smaakt,” aldus Bernadette. Het al dan niet slagen van zo’n exercitie valt of staat bij communicatie met de bewoners. Alles is op schrift gezet in leesbare, voor iedereen begrijpelijke taal. Ook de onderbouwing met een goede kosten-batenanalyse heeft positief bijgedragen aan een soepele besluitvorming. En natuurlijk dat een paar mensen zich er in vast hebben gebeten en alles tot op de bodem hebben uitgezocht.
Inmiddels is het plan van aanpak van Bernadette's VVE al naar 10 VVE’s gegaan die ook geïnteresseerd zijn om zonnepanelen op hun dak te plaatsen.