Doe-het-zelf
Afhankelijk van hoe handig je bent, zijn er veel energiebesparingsmaatregelen die je zelf kunt uitvoeren. Van tochtstrips en isolatie van verwarmingsbuizen tot het aanbrengen van radiatorfolie en het waterzijdig inregelen van de CV-installatie: we bespreken wat je daarvoor nodig hebt en hoe je de maatregelen kunt uitvoeren, inclusief instructievideo's.
Naden en kieren dichten
Veel huizen, vooral als ze wat ouder zijn, verliezen warmte door tocht via naden en kieren. Dit zorgt voor een hogere energierekening en voelt koud aan in huis. Door de naden en kieren in huis dicht te maken met tochtstrips, tochtband, borstels of ander materiaal kun je net alleen besparen op je stookkosten, je vertbetert ook het comfort in huis. Let er wel op dat je ook goed blijft ventileren.
Radiatorfolie aanbrengen
Heb je een radiator tegen een buitenmuur die niet of matig is geïsoleerd? Dan verwarmt de radiator de muur, die vervolgens een deel van zijn warmte naar buiten verliest. Je kunt dit voorkomen door radiatorfolie te plakken op de muurachter de radiator. Of op de achterkant van de radiator. Radiatorfolie op de muur achter de radiator kaatst de stralingswarmte van de radiator terug de kamer in. Radiatorfolie op de achterkant van de radiator zorgt dat de radiator veel minder warmte uitstraalt naarde buitenmuur. Zo ontsnapt er minder warmte via de buitenmuur naar buiten. Nog beter is het om de buitenmuur te (laten) isoleren.
Verwarmingsleidingen isoleren
Verwarmingsleidingen verliezen warmte als ze door onverwarmde ruimtes in huis lopen. Zoals de kruipruimte en de zolder. Je kunt verwarmingsleidingen isoleren met kant-en-klare buizen van kunststofschuim. Deze schuif je eenvoudig om de leiding heen.
Ramen isoleren met krimpfolie
Met isolerende raamfolie kun je de isolatiewaarde van enkel glas en dubbel glas verbeteren. Van enkel glas maak je als het ware dubbel glas, en dubbel glas krik je op tot HR-glas. Zo houd je de warmte beter in huis en verbruik je minder gas. De folie wordt aan de binnenkant op het glas geplakt of je spant het op het kozijn. Isolerende glasfolie is vooral handig als je jouw ramen niet meteen kunt of wilt vervangen. Bijvoorbeeld omdat je ergens tijdelijk woont, of als je de kozijnen nu nog niet wilt vervangen, maar over een paar jaar wel. Het kan ook een oplossing zijn als je in een monument woont of in een huurwoning waarvan de verhuurder (nog) geen dubbel glas of HR-glas wil aanbrengen.
Waterzijdig inregelen
In veel CV-installaties is de warmte-afgifte van de radiatoren niet optimaal omdat het verschil tussen de temperatuur van het instromende water en het uitstromende water te klein is. Dat komt door een te hoge (standaard) doorstroomsnelheid van het water in de radiatoren. Met speciale radiatorkranen kan de doorstroomsnelheid van het water worden aangepast, en de warmte-afgifte van de radiatoren worden verbeterd. Dat heet 'waterzijdig inregelen'.
Overige doe-het-zelf besparingen
Denk verder aan deurdrangers, dekens voor op de bank, radiatorventilatoren, die er voor zorgen dat de warmte van de radiator of convector sneller aan de ruimte wordt afgegeven, infraroodpanelen voor het tijdelijk (!) bijverwarmen van bijvoorbeeld badkamers of werkplekken.
Deze pagina's zijn voor een belangrijk deel gebaseerd op informatie van MilieuCentraal en het Platform Duurzaam Klussen