Denk mee over zoekgebieden
3 december 2020
Vier gemeenten in de Kromme Rijnstreek, waaronder de gemeente Utrechtse Heuvelrug, vragen hun inwoners om mee denken over zoekgebieden voor extra zonnevelden en windmolens en zo bij te dragen aan de Regionale Energie Strategie 1.0. Hiervoor is de website energie-krommerijn-praatmee.nl geopend.
3 december 2020
Vier gemeenten in de Kromme Rijnstreek, waaronder de gemeente Utrechtse Heuvelrug, vragen hun inwoners om mee denken over zoekgebieden voor extra zonnevelden en windmolens en zo bij te dragen aan de Regionale Energie Strategie 1.0. Hiervoor is de website energie-krommerijn-praatmee.nl geopend.
Brede samenwerking
De gemeenten Houten, Bunnik, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede willen uiterlijk in 2050 energieneutraal zijn. Dat helpt om de opwarming van de aarde en de klimaatverandering te beperken. Belangrijk voor vandaag, maar vooral voor volgende generaties. Naast energiebesparing en ‘zon op het dak’ zijn ook extra windmolens (8) en zonnevelden (183 hectare) nodig. Eerder hielden drie van de vier gemeenten een enquête over het opwekken van duurzame energie. Ruim 2300 mensen deden mee. Nu moet er gekeken worden naar geschikte locaties.
Ook de energiecoöperaties in de streek werken samen aan projecten om duurzame energieopwekking door en voor burgers vorm te geven. In het Kromme Rijngebied gaat het om de coöperaties Heuvelrug Energie / Zon op Heuvelrug, Energie Coöperatie Bunnik, EigenWijkse Energie Coöperatie, Coöperatie Duurzaam Eiland (Schalkwijk) en Coöperatie Opgewekt Houten.
Locaties voor zonnevelden en windmolens: Praat mee
De komende maanden worden er belangrijke besluiten genomen over de energietransitie in de Utrechtse Heuvelrug. Nadat de gemeenteraad op 12 oktober heeft ingestemd met de lokale invulling van de opgave in de energietransitie in de komende 5 jaar (zie 'Lokale uitwerking RES') wordt in december de eerste stap gezet om samen na te denken over randvoorwaarden en criteria voor locaties voor zonnevelden en windmolens. Waaraan moet een locatie voldoen? Daarna zal worden gezocht naar de beste locaties voor de komende 10 jaar.
U bent van harte uitgenodigd om bij te dragen aan dit onderzoek. U kunt dat doen door, bij voorkeur vóór 15 december, de vragen bij " Start deelname" op energie-krommerijn-praatmee.nl te beantwoorden.
Wilt u ook online in gesprek en vragen stellen? Dat kan! De gemeenten organiseren op donderdag 10 december en maandag 14 december online Teams-sessies. U kunt dan in gesprek met wethouders, beleidsambtenaren duurzaamheid van de gemeenten en andere partners. Meepraten kan uitsluitend als u zich van tevoren, uiterlijk 7 december, aanmeldt en registreert, ook weer via energie-krommerijn-praatmee.nl. U ontvangt dan vooraf een uitnodiging voor de betreffende Teams-sessie.
En dan?
Met de uitkomsten van alle inbreng gaan de vier gemeenten op zoek naar geschikte locaties voor zonnevelden en windmolens. In januari 2021 is er gelegenheid deze in te zien en erover mee te praten. Welke locaties zijn het beste? Iedereen die ook dan wil meepraten kan zich registreren via de website. Er volgt dan vanzelf een uitnodiging.
De zoektocht van de vier gemeenten maakt deel uit van de Regionale Energie Strategie (RES). Hiervoor brengen zestien gemeenten in de regio, samen met vier waterschappen en de provincie Utrecht, kansrijke locaties voor zonnevelden en windmolens in beeld voor het Rijk. Of er op een locatie uiteindelijk werkelijk windmolens of zonnevelden komen, besluit de gemeenteraad van de betreffende gemeente. Ook daarover zijn dan mogelijkheden mee te denken.
De rol van Heuvelrug Energie
We vinden het belangrijk dat de inwoners van Utrechtse Heuvelrug nauw betrokken worden bij de keuze van de locaties voor zon- en windprojecten en we willen dat proces ook helpen vormgeven. Maar daar moet het niet bij blijven. Inwoners moeten ook mede-eigenaar kunnen worden en op die manier invloed krijgen op de ontwikkeling en exploitatie van zonnevelden en windmolens. In het Klimaatakkoord is daarom afgesproken dat inwoners voor minimaal de helft eigenaar zouden moeten zijn van grootschalige opwekprojecten. Wij staan daar volledig achter en streven daarnaar.
Sterker nog: Wij zijn een coöperatieve vereniging met circa 200 leden en met de nieuwe energie-opwekprojecten die gerealiseerd gaan worden zal dat ledental de komende jaren fors toenemen. Als we mede-eigenaar worden van een zonneveld of een windmolen, krijgen we daarover wat te zeggen: Ook over de opbrengst en de besteding daarvan. Die willen we terug investeren in de Energietranisitie in Utrechtse Heuvelrug, door het organiseren van vervolgprojecten. Met Heuvelrug Energie kunnen we als inwoners onze schouders onder de energietransitie zetten, en ook zorgen dat we invloed krijgen en houden op zon- en windprojecten.