Circulaire economie
Een duurzame energievoorziening is een onmisbaar onderdeel van een circulaire economie. In een circulaire economie wordt het hergebruik van producten en grondstoffen gemaximaliseerd en waardevernietiging zoveel mogelijk tegengegaan. Volgens het rapport 'Ondernemen in de circualire economie' van MVO Nederland kan de circulaire economie ons land € 7 miljard per jaar en 50.000 nieuwe banen opleveren.
De circulaire economie komt mede tot stand door een transitie van een economie waarin de nadruk ligt op het bezit van producten naar een economie waarin het gebruik van prodcuten centraal staat, ook wel aangeduid met de term 'Leasemaatschappij'. Onderstaand filmpje toont de principes van de Leasemaatschappij.
{youtube}Lxkf-ukc978{/youtube}
Voorbeelden van producten en activiteiten die passen in de circulaire economie zijn er te over. Zo heeft tapijtfabrikant Desso het cradle-to-cradle principe centraal gesteld in haar bedrijfsvoering. Oud tapijt wordt door de fabrikant teruggenomen en gescheiden in componenten die weer worden toegepast in de productie van nieuw tapijt.
Als consument kun je ook zelf vorm geven aan een leasemaatschappij Bijvoorbeeld door je aan te sluiten bij Peerby, een netwerk van consumenten die gebruik maken van elkaars spullen. Zodat niet iedereen een ladder, heggenschaar, hogedrukreiniger of ander apparaat hoeft aan te schaffen dat slechts een enkele keer wordt gebruikt.