Burgers pak de wind!
1 juli 2021
Heuvelrug Energie wil in gesprek
Kunnen we erover praten? Op de Utrechtse Heuvelrug en in heel Nederland woeden felle discussies rond de eventuele komst van windmolens. ‘Zet ze maar op zee’, is een veelgehoorde uitspraak. Of: ‘leg eerst de daken maar vol met zonnepanelen’. Heuvelrug Energie zoekt naar wat wel kan, samen met inwoners en vanuit de coöperatieve gedachte: door, voor en van ons.
Heuvelrug Energie wil in gesprek
Kunnen we erover praten? Op de Utrechtse Heuvelrug en in heel Nederland woeden felle discussies rond de eventuele komst van windmolens. ‘Zet ze maar op zee’, is een veelgehoorde uitspraak. Of: ‘leg eerst de daken maar vol met zonnepanelen’. Heuvelrug Energie zoekt naar wat wel kan, samen met inwoners en vanuit de coöperatieve gedachte: door, voor en van ons.
Het Klimaatakkoord van Parijs is aangekomen in de regio! Op 23 juni stuurde het college van B&W haar voorstel voor zoekgebieden voor grootschalige opwekking van duurzame energie naar de gemeenteraad. Met name de aanwijzing van het gebied ten noordoosten van Overberg en ten zuiden van de A12, zorgt voor veel ophef.
Urgentie
Heuvelrug Energie pleit voor de toepassing van een mix van zon- en windenergie waar de lokale gemeenschap van profiteert. Dit standpunt komt voort uit de bezorgdheid over de gevolgen van klimaatverandering. Om de doelstelling van hooguit anderhalve graad opwarming te halen ten opzichte van 1990, moet de uitstoot van broeikasgassen drastisch omlaag. Juist de komende jaren moeten we daarvoor maatregelen nemen.
Broeikasgassen verminderen kan door energie te besparen, met woningisolatie en aanpassingen in ons vervoer, en door het opwekken van duurzame energie. Uitstel van maatregelen of wijzen naar oplossingen voor de langere termijn, zet ons verder op achterstand. Hoe langer we wachten met ingrijpen, hoe moeilijker en duurder de oplossing van de klimaatcrisis wordt. Verantwoordelijkheid nemen is hier de uitdaging. Wat kan er wél en wat kan er nú?
Nu wind en zon
Daarbij zijn we aangewezen op een mix van zon- en windenergie. In ieder geval voor de komende 15 jaar. Als we alleen zonnestroom produceren, dan ontstaan er pieken en dalen in het energieaanbod. Door gelijktijdig windenergie op te wekken kunnen we de levering van stroom aan het elektriciteitsnet gelijkmatiger maken. Bovendien wekt één windmolen veel meer op dan een hectare zonnepanelen. Afhankelijk van de grootte levert een moderne windturbine stroom voor 3.000-6.000 huishoudens. Een hectare zonneveld levert stroom voor 250-300 huishoudens. Kortom: in de energietransitie horen windmolens erbij.
Het gesprek aangaan
Als plaatselijke coöperatie begrijpen we de vrees voor de aantasting van de leefomgeving. De leden van Heuvelrug Energie wonen immers zelf ook in de gemeente. Laten we het gesprek aangaan over mogelijkheden. Hoe we met coöperatieve opwekking van stroom de lasten en lusten eerlijk kunnen verdelen. Hoe we hinder tot een acceptabel niveau kunnen beperken. Hoe we iedereen laten delen in de opbrengst van lokale molens en zonnevelden , ook de lagere inkomens. Waar en hoe we ze landschappelijk inpassen. Wilt u hierover met ons meedenken? Laat het weten via samen@heuvelrugenergie.nl
Inspirerende voorbeelden
Op verschillende plaatsen in het land is er inmiddels ervaring met een lokale aanpak waarbij de omwonenden op verschillende manieren meedelen in de opbrengst van duurzame opwek. We zetten hier een aantal inspirerende voorbeelden op een rij:
-
Energiecoöperatie Windpark Nijmegen heeft ter hoogte van de afslag Elst 4 windmolens langs de A15 geplaatst. Uit het Omgevingsfonds hebben buurtbewoners de vergroening van een plein, behoud van een kersenboomgaard en de activiteiten van een wijktheater gefinancierd.
-
Coöperatie Betuwewind investeert in meerdere duurzame projecten in de Betuwe. Ook dragen ze zorg voor een zo groen mogelijk windpark wat onder andere heeft geresulteerd in een nieuwe plasdras voor trekvogels.
- Andres Bauer is bestuurslid van de energiecoöperatie Zuidenwind, een groep burgers die zich in de afgelopen 10 jaar heeft beziggehouden met het ontwikkelen van duurzame energieprojecten in Midden-Limburg. https://pointer.kro-ncrv.nl/in-nederweert-zijn-omwonenden-juist-trots-op-hun-windmolens
-
Duurzame Energieproductie Exloërmond zorgt ervoor dat Stichting Kinderparadijs in 2e Exloërmond een speeltuin met een sociale ontmoetingsplaats kan ontwikkelen. Ook krijgt Nieuw-Buinen zijn glasmuseum terug met een laatste financiële steuntje in de rug vanuit het gebiedsfonds. Dit is nog maar het begin want er is een gebiedsfonds met jaarlijks veel geld voor de omgeving.
-
Voor een zonnepark in Nieuw-Vossemeer draagt Pure Energie gedurende 15 jaar 50 eurocent per megawatt opgewekte energie af aan een Omgevingsfonds. De Dorpsraad van Nieuw-Vossemeer neemt een centrale rol bij het beheren en uitkeren van deze financiële middelen. https://zonneparkeendracht.nl/het-plan/omgevingsfonds/