Waterzijdig inregelen
In veel CV-installaties is de warmte-afgifte van de radiatoren niet optimaal omdat het verschil tussen de temperatuur van het instromende water en het uitstromende water te klein is. Dat komt door een te hoge (standaard) doorstroomsnelheid van het water in de radiatoren. Met speciale radiatorkranen kan de doorstroomsnelheid van het water worden aangepast, en de warmte-afgifte van de radiatoren worden verbeterd. Dat heet 'waterzijdig inregelen'.
Waarom waterzijdig inregelen?
Waterzijdig inregelen verhoogt het comfort in je huis en kan het energieverbruik met 5-15% verlagen. De investering verdien je in zeer korte tijd terug en je draagt bij aan het verminderen van onze gezamenlijke CO2-uitstoot.
Bij een gemiddeld gasverbruik van 1.200 m3 per jaar, waarvan 3/4 wordt gebruikt voor verwarming, bespaart dat 45 – 135 m3 gas per jaar. Bij een door de overheid gegarandeerde m3-prijs van € 1,40 bespaar je tussen de 63 en 189 euro. Heb je een slecht geïsoleerde of vrijstaande woning en verbruik je meer gas dan gemiddeld, bijvoorbeeld 2.000 m3 per jaar, dan scheelt dat bij een vrije markt gasprijs van € 3,70 tussen de 314 en 943 euro per jaar.
Uiteraard loont het altijd om te kijken of je ook op andere manieren op je gasverbruik kunt besparen, bijvoorbeeld door het plakken van radiatorfolie aan de achterzijde van de radiatoren, het plaatsen van radiatorventilatoren, het dichten van kieren, isolatie van muren en ramen (denk ook aan gordijnen), of door de thermostaat wat lager te zetten.
Zelf doen: wat je nodig hebt
Waterzijdig inregelen kun je door je CV-installateur laten doen, bij voorkeur als er toch onderhoud aan de ketel wordt gepleegd. Maar een handige klusser kan het ook zelf doen. Wat je daarvoor nodig hebt is:
- Een modulerende CV-ketel. Heb je die niet, dan kun je beter statische kranen installeren (of laten zitten);
- Sleutels om de bestaande kranen los te draaien en de nieuwe weer vast te draaien;
- Een waterstofzuiger of voldoende bakken en doeken om achtergebleven water op te vangen;
- Een doekje en platte schroevendraaier om de draad in de radiator schoon te maken;
- Locktight-tape, hennep of ander waterbestendig tape om de aansluiting op de radiator goed af te dichten;
- Een hamer om de oude knelring onder de oude kraan los te kloppen;
- Schuurpapier om de aanvoerbuis goed schoon te maken;
- Nieuwe bochtjes voor de aansluiting op de radiator, mochten de oude erg oud zijn. Deze kosten circa 4 euro per stuk;
- Thermostatische radiatorkranen in de juiste maat en de juiste plaatsing van de knop, bijvoorbeeld Eclipse kranen van Heimeier. Deze kosten tussen de 25 en 34 euro per stuk;
- De HyTools app voor het berekenen van de stand waarop je de kraan moet intellen.
Gemiddeld zijn de materiaalkosten voor 10 radiatoren tussen de 300 en 350 euro. Die heb je dus in een handomdraai terugverdiend!!
Zelf doen: 6 stappen
- Aftappen van het water dat zich in de CV-installatie bevindt;
- De kranen van de radiatoren die je waterzijdig wilt inregelen verwijderen, eventueel ook de bochten verwijderen en draad schoonmaken;
- Deze vervangen door regelbare radiatorkranen (en nieuwe bochten);
- Per radiator berekenen hoe je de kraan moet instellen;
- De VC installatie weer vullen met water (denk ook aan ontluchting van de radiatoren);
- De CV-ketel op de gewenste temperatuur instellen (bijvoorbeeld 50 of 60 graden).
In onderstaand filmpje (sla de advertenties over) legt Anouar stap voor stap uit hoe je het moet aanpakken.