(Hybride) warmtepompen

Ervaringen van bewoners

Op 22 juni 2022 vond het eerste Klimaatcafé plaats in de Cultuurhoek in  Driebergen. Inwoners uit Maarn en Driebergen deelden hun ervaringen met hun (hybride) warmtepomp in hun koopwoning en Peter Felix van Heuvelrug Wonen over warmtepompen in huurwoningen.

 

Marcel van den Elst en Kwin Woerdeman uit de Groene Tuinen in Driebergen wezen op grote verschillen in energieverbruik van full electric warmtepompen in vergelijkbare woningen. Ze vermoeden dat dit wordt veroorzaakt door verschillen in de manier waarop de installatie is ingeregeld. Bij een lage buitentemperatuur moet een warmtepomp uiteraad harder werken, en daarom is het raadzaam om de warmwatervoorraad (voor keuken en douche) niet vroeg in de ochtend op te laten warmen, maar op een moment van de dag waarop het buiten wat warmer is. Het is dus belangrijk om installateurs daar nadrukkelijk naar te vragen.

 

Berend Musegaas, inwoner van Maarn en actief lid van Maarn `maarsbergen Natuurlijk, is in afwachting van de installatie van een hybride warmtepomp. Dat is een paar keer uitgesteld, onder andere omdat de installateur het erg druk heeft. Hij kon dus nog geen gebruikservaringen delen, maar wel zijn motivatie om over te gaan tot de aanschaf van een hybride warmtepomp: de CV-ketel was aan vervanging toe en met een warmtepomp stoot je minder CO2 uit.

 

Huib de Vriend, vrijwilliger bij Heuvelrug Energie, woont in een vrijstaande woning uit 1924 in Driebergen. In 2021 was zijn CV-ketel aan vervanging toe. Die heeft hij in september laten vervangen  door een 7,5 kW hybride warmtepomp van Intergas/Daikin. Tegelijketrijd heeft hij overal folie aan de acherkant van de radiatoren geplakt en heeft hij de raditoren waterzijdig laten inregelen. Kosten: € 6.500. Daarmee is zijn gasverbruik teruggebracht van gemiddeld 2100 m3 naar 600-700 m3. Zijn stroomverbruik is gestegen van 2600 kWh naar 5500-5600 kWh. Met groene stroom uit Nederlandse wind betekent dat een vermidering van de CO2-uitstoot met 67,5%. Met de energieprijzen van oktober 2021 verdient hij zijn investering in circa 15 jaar terug. Met de energieprijzen van januari 2022 was dat al teruggebracht tot ongeveer 7,5 jaar. Een presentatie van zijn bevindingen kun je hier downloaden.

 

Peter Felix van Heuvelrug Wonen heeft al vele jaren ervaring met het verduurzamen van huurwoningen, ondermeer door het verbeteren van de isolatie van woningen en het plaatsen van zonnepanelen en warmtepompen. Dat is, uiteraard, allemaal makkelijker te realiseren bij nieuwbouw dan bij bestaande, oudere woningen. Peter benadrukte dat je houding in verduurzamingsprojecten van doorslaggegend belang is: "Je moet geen 'ja, maar'-houding hebben, waarbij je vooral de bezwaren en belemmeringen benadrukt, maar een 'ja, en'-houding, waarbij je uitgaat van wat mogelijk is".