Verlaging energiebelasting en Postcoderoos
11 november 2021
Het besluit van het kabinet om de stijgende energierekening te compenseren door de energiebelasting op elektriciteit in 2022 fors te verlagen levert een financieel probleem op voor investeerders in de zogeheten Postcoderoosprojecten. Energie Samen, de landelijke koepel van de energiecoöperaties, vraagt de Tweede Kamer om de pijn wat te verzachten.
11 november 2021
Het besluit van het kabinet om de stijgende energierekening te compenseren door de energiebelasting op elektriciteit in 2022 fors te verlagen levert een financieel probleem op voor investeerders in de zogeheten Postcoderoosprojecten. De energiecoöperaties vragen de Tweede Kamer om de pijn wat te verzachten.
Toen in oktober de gasprijzen enorm begonnen te stijgen en veel consumenten begonnen te vrezen voor torenhoge energierekeningen kwam het kabinet met compensatiemaatregelen. De energiebelasting op elektriciteit zal in 2022 fors worden verlaagd ten opzichte van het oorspronkelijke voorstel.
Minder rendement
Tot voor kort konden bewoners via een coöperatie investeren in duurzame energie via de zogeheten Postcoderegeling (Regeling verlaagd tarief). De deelnemers investeren deelnemers collectief in zonnepanelen op vastgoed (meestal een dak) van een derde. Zo zijn er in de Utrechtse Heuvelrug collectie opwekprojecten met zonnepanelen tot stand gekomen op de Binder in Leersum en de brandweerkazerne in Maarn/Maarsbergen.
Voor de deelnemers bestaat het rendement op hun investering voor een (belangrijk) deel uit de teruggave van de energiebelasting over de stroom die ze in hun woning verbruiken. Een lagere energiebelasting betekent minder rendement.
Actie energiecoöperaties
Daarom heeft Energie Samen, de landelijke koepel van energiecoöperaties, eind oktober de Tweede Kamer gevraagd om tot een oplossing te komen voor de energiecoöperaties en hun projecten die onder de oude Postcoderoosregeling vallen. Voor de korte termijn is voorgesteld om de grondslag van de oude postcoderoosregeling uit te breiden met de Opslag Duurzame Energie (ODE). Dat verzacht de pijn met 3,7 cent per kWh (wetsvoorstel tarief ODE 2022 ad € 0,0305 + BTW). Hiervoor volstaat een amendement op artikel 59a lid 1 van de Wet belastingen op milieugrondslag. Voor de langere termijn moet er in 2022 gekeken worden naar een oplossing. Energie Samen gaat in gesprek met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en staatssteunjuristen om te kijken of er in het kader van de-fiscalisering en deregulering van de regeling een oplossing voor de lange termijn te vinden is.