Samen energie opwekken
Je wil graag verduurzamen bijdragen aan het verduurzamen van de opwekking van energie door te investeren in zonnepanelen. Met een rendement van rond de 7% op jaarbasis helpen zonnepanelen je niet alleen een bijdrage te leveren aan de reductie van CO2-uitstoot, het is ook een goede investering. Maar wat te doen als je eigen dak daarvoor niet geschikt is, bijvoorbeeld omdat er veel bomen in de buurt staan? Of wanneer je energieverbruik veel groter is dan wat je op eigen dak kunt opwekken omdat je een elektrische auto hebt, of een warmtepomp? Dan biedt het collectief investeren in zonnepanelen op een groot dak of op een stuk land in de directe omgeving uitkomst.
Collectieve opwekking
Om dat mogelijk te maken ontwikkelen Heuvelrug Energie en lokale partners collectieve opwekkingsprojecten op grote daken en velden. Dankzij Subsidieregeling Collectieve Energieopwekking (SCE) kun je, samen met anderen in een coöperatie, duurzame energie opwekken. De overheid geeft voor 15 jaar een opbrengstsubsidie. Dat maakt het financieel aantrekkelijk om mee te doen. Deze regeling is ingegaan op 1 april 2021. Bij de oude regeling, de zogeheten postcoderoosregeling, was deelname mogelijk tot een maximum gelijk aan je jaarlijkse energieverbruik. Bij de nieuwe SCE regeling geldt dit maximum niet.
Grote daken huren
Op de Utrechtse Heuvelrug zijn er heel wat gebouwen met een groot dak dat geschikt is voor het opwekken van duurzame energie met zonnepanelen. Mooi voor de eigenaar die wil investeren in het verduurzamen van zijn eigen energievoorziening. Veel daken zijn echter groter dan wat de eigenaar zelf nodig heeft. Door hun dak te verhuren maken die dakeigenaren het mogelijk voor burgers om ook hun eigen duurzame energie op te wekken. Een voorbeeld hiervan is het dak op de Binder in Leersum en het dak op de Brandweerkazerne in Maarn/Maarsbergen (Lees meer hierover in het AD van 3 november 2020).
Naast daken kijken we ook naar andere mogelijkheden voor collectieve projecten, zoals zonne-akkers. Ook participeren we in projecten in aangrenzende gemeenten.
SCE: alleen voor coöperaties
In de wet is bepaald dat alleen (energie)coöperaties van kleinverbruikers, particulieren en bedrijven, en Verenigingen van Eigenaren die hernieuwbare energie opwekken in aanmerking komen voor de subsidieregeling SCE. Bovendien moet de deelnemer binnen de zogeheten postcoderoos wonen. Dat is het viercijferig postcodegebied van de productielocatie en alle direct aangrenzende viercijferige postcodegebieden. Meer informatie over de Postcoderoos en collectieve zonnepaneleninstallaties is te vinden op de website van Hier Opgewekt.
Voor dit soort projecten hebben we een aparte dochtercoöperatie opgericht: Zon op Heuvelrug. In de ledenvergadering van deze coöperatie kunnen leden zelf belangrijke besluiten nemen vooir de coöperatie.
Kosten en opbrensten
Zonnepanelen op eigen dak levert een rendement op van circa 6%. Dit rendement is afhankelijk van de hoogte van de energiebelasting, en de energiebelasting wordt de komende jaren minder. Zonnepanelen via een coöperatie op een dak van een ander verdien je in circa 10 jaar terug en leveren een rendement van ongeveer 5% op.
Door de gezamenlijke inkoop en het in één keer plaatsen op een groot dak zijn de aankoopkosten lager. Daartegenover staan de kosten voor de huur van het dak en de kosten voor de coöperatie. Afhankelijk van ligging op het dak en de richting van het dak levert één paneel circa 250 kWh per jaar op. De eenmalige kosten zijn circa € 320 per paneel.
Samenwerking
Iedereen die dat wil kan met een groep burgers en/of bedrijven een collectief opwekkingsproject opstarten. Heuvelrug energie werkt samen met koepelorganisaties zoals Energie Samen, die ervaren zijn in het opzetten van dit type collectieve projecten: van het vinden van een dak, ondersteunen bij werving, regelen van financiering, tot de juiste juridische en fiscale kaders en afspraken met leveranciers. We werken volgens een vastomlijnd stappenplan dat door ervaring is fijn geslepen. Daar wordt echter flexibel mee omgegaan, want elk project is anders en wordt afgestemd op de wensen van de initiatiefnemers en de lokale situatie.
Verrekening van kosten en opbrengsten
In principe kun je meedoen voor zoveel panelen als je zelf wilt. De aanlegkosten worden naar rato van het aantal panelen over de deelnemers omgeslagen.
De opgewekte energie wordt door de coöperatie of VvE verkocht aan een energieleverancier. De coöperatie ontvangt vervolgens de vooraf toegekende subsidie vermindert met de opbrengst van de verkoop van stroom. Na aftrek van de jaarlijkse kosten van onderhoud en administratie en verzekering en dergelijke wordt het saldo verdeeld over de leden naar rato van het aantal panelen.
Keuze van een energieleverancier
Elk project stelt zijn eigen voorwaarden aan deelname. Je bent vrij in de keuze van energieleverancier. Wel is het zo dat bepaalde leveranciers aan leden van een coöperatie een korting geven.
Daarnaast vindt Heuvelrug Energie (HE) dat lidmaatschap van HE bij het aansluiten bij een collectief opwekkingsproject van HE zeer wenselijk is. Daarmee maak je namelijk weer nieuwe projecten mogelijk. De kosten hiervoor zijn €10,-per lid per jaar. Je kunt je hier aanmelden als lid van HE.
Belangstelling? Meld je dan aan
Heb je belangstelling om mee te doen met een collectief opwekkingsproject? Je kunt je rechtsreeks aanmelden bij onze dochtercoöperatie Zon op Heuvelrug.
Heb je nog een vraag over collectieve energieopwekking? Of wil je eerst zelf aan de slag om mensen in je directe omgeving voor zo’n project te interesseren en wil je daarbij ondersteund worden? Stuur dan een e-mail naar info@zonopheuvelrug.nl.