Naden en kieren dichten
Veel huizen, vooral als ze wat ouder zijn, verliezen warmte door tocht via naden en kieren. Dit zorgt voor een hogere energierekening en voelt koud aan in huis. Door de naden en kieren in huis dicht te maken met tochtstrips, tochtband, borstels of ander materiaal kun je net alleen besparen op je stookkosten, je vertbetert ook het comfort in huis. Let er wel op dat je ook goed blijft ventileren.
Kosten en besparing
Het dichtmaken van naden en kieren in een gemiddelde hoekwoning kost 10 tot 250 euro. Na het dichtmaken daalt het gasgebruik met ongeveer 70 kubieke meter gas per jaar. Dit levert je gemiddeld een besparing op tussen de 20 en 250 euro per jaar (prijspeil oktober 2022). En het leidt tot meer comfort in huis.
Zelf doen: wat heb je nodig?
Isolatiematerialen
Voor het milieu is het belangrijk dát je naden en kieren dichtmaakt. Kit en bouwschuim (PUR-schuim) hebben als nadeel dat ze zich vasthechten aan de onderlaag. Hierdoor zijn deze materialen later niet meer te recyclen. Andere materialen verdienen daarom de voorkeur. Zo kun je grote gaten en spleten in muren vullen met metselmortel in plaats van PUR-schuim.
Benodigde materialen
Doorloop eerst onderstaand stappenplan om te inventariseren waar in huis kieren zitten en hoe groot deze zijn. Afhankelijk hiervan heb je nodig:
- Siliconenkit, watervaste acrylaatkit, compriband of metselmortel voor buiten.
- Afdichtkit voor binnen (acrylaat-, butyl- of butyleenkit).
- Bouwschuim (elastisch).
- Tochtband of tochtstrips (let op benodigde dikte).
- Vezelmateriaal (glaswol, steenwol, vlaswol, vilt, kokos of sisal).
- Brievenbusborstel.
- Tochtborstel voor buitendeur.
- Afdeklatten of kunststof strips voor grote spleten.
Stappenplan
Kieren bij deuren, ramen, kozijnen
- Kieren in bewegende delen van deuren en ramen kun je dichtmaken met tochtband of tochtstrips. Tochtband is flexibel en zelfklevend. Tochtstrips zijn harde profielen van kunststof of metaal, met een flexibele rand van EPDM, EPT of PVC.
- Voor de kier onder een buitendeur zijn tochtborstels (ook wel dorpelstrips genoemd) ideaal. Je kunt ze zelf op maat maken en met spijkers vastzetten.
- Laat kieren onder binnendeuren in huis zitten: 2 cm vrije ruimte is nodig voor een goede ventilatie in huis.
- Vul naden tussen kunststof- of aluminiumkozijnen en de gevel zowel aan de binnen- als buitenkant met elastische siliconenkit. Aan de binnenkant kun je daar eventueel een afwerklat overheen zetten en deze in een gewenste kleur schilderen. Grote gaten kun je ook vullen met metselmortel.
- Vul naden tussen het houten kozijn en gevel aan de binnenzijde met elastische siliconenkit. Aan de binnenkant kun je daar eventueel een afwerklat overheen zetten en deze in een gewenste kleur schilderen. Je kunt ook overschilderbare acrylaatkit gebruiken. Deze is alleen niet elastisch en gaat eerder scheuren. Kit houten kozijnen aan de buitenkant niet dicht in de buitenmuur. Dit om houtrot te voorkomen. Gebruik voor naden aan de buitenzijde compriband. Dit is een speciaal PU-schuimband dat sterk uitzet en naden tot 22 mm kan vullen. Of vul een naad van meer dan 15 mm met metselmortel.
- Naden tussen het glas en het kunststof of aluminiumkozijn kun je dichten met een elastische siliconenkit in de juiste kleur.
- Naden tussen het glas en het houten kozijn kun je dichten met een beglazingskit of watervaste acrylaatkit. Deze kitsoorten zijn overschilderbaar.
Naden aan binnenzijde van buitenmuur
Aan de binnenkant van de gevel kunnen naden zitten tussen gipsplaten. Ook in de aansluiting tussen de beganegrondvloer en de gevel, muren en plafond kunnen naden zitten. En in de hoeken tussen muren.
- Je kunt deze naden vullen met een overschilderbare afdichtkit.
- Standaard (niet-watervaste) acrylaatkit, butylkit en butyleenkit kun je alleen binnenshuis gebruiken. Deze kitsoorten zijn niet waterdicht en weinig elastisch. Ze zijn daardoor alleen geschikt voor nadenen kieren die niet (veel) uitzetten of krimpen.
Naden aan buitenzijde van buitenmuur
Aan de buitenkant van de gevel kunnen naden zitten tussen de kozijnen en de muur. En tussen de gevelplaten. Ook kunnen er scheuren in het metselwerk zitten.
- Kleine naden kun je vullen met elastische siliconenkit.
- Voor naden die weinig uitzetten of krimpen kun je ook watervaste, overschilderbare acrylaatkit gebruiken.
- Grotere spleten kun je vullen met vezelmateriaal of compriband. Dit is een speciaal PU-schuimband dat sterk uitzet en naden tot 22 mm kan vullen. Dek de spleten daarna af met een afdeklat of kunststof strip.
- Scheuren in metselwerk kun je opvullen met cement. Raadpleeg een bouwkundige als je veel scheurvorming in de gevel hebt. Of als de scheuren groter worden.
Naden in het dak
In het dak kun je naden tegenkomen tussen dakplaten en in de nok van het dak. En in de aansluitingenvan het dak op de muren.
Je kunt van binnenuit smalle naden vullen met overschilderbare afdichtkit. Bredere naden kun je vullen met vezelmateriaal.
Let ook op de doorvoeren van pijpen door het dak. De aansluiting met de dakpannen is waterdicht afgewerkt. Maar het gat in het dakbeschot daaronder kan zo ruim zijn, dat veel koude lucht naar binnen komt. Vul het gat in het dakbeschot op met vezelmateriaal. Kan de pijp heet worden (afvoer cv-ketel)? Gebruik dan alleen onbrandbaar en hittebestendig materiaal, zoals glaswol en steenwol.
Overige naden en kieren
- Zijn er gaten in de muur en vloer waar cv- en waterleidingen doorheen lopen? Dan kan ook daar warmte ontsnappen en tocht ontstaan. Maak deze openingen dicht met vezelmateriaal zoals glaswol, steenwol, vlaswol, vilt, kokos of sisal. Kleine openingen kun je afdichten met elastische siliconenkit.
- Gebruik voor het dichtmaken van kieren rond het luik van de kruipruimte tochtband of tochtstrips.
- Ook bij de brievenbus kunnen kieren zitten. Wil je af van de tocht door de brievenbus? Schroef dan aan de binnenkant een brievenbusborstel tegen de deur. Of hang een losse brievenbus naast je voordeur en maak de brievenbusspleet in de deur helemaal dicht.
- In de meterkast zitten vaak kieren en leidingdoorvoeren. Maak deze dicht met vezelmateriaal of kit.
- Heb je een open haard, voor de gezelligheid? Dat is een heel groot warmtelek dat je in de winter eenvoudig kunt dichten met een prop textiel. Check ook even deze stooktips van MilieuCentraal en gebruik de stookwijzer App om te bepalen wat een goed moment is om te stoken zonder overlast voor de buurt.
Ventileer goed
Zijn naden en kieren dichtgemaakt in huis? Ventileer dan goed. Ventilatie zorgt voor de afvoer van vocht en vervuilde lucht. En voor de continu aanvoer van frisse lucht. Als je niet ventileert, kun je last krijgen van schimmel in huis én van gezondheidsklachten. Met ventilatie verlies je wat warmte. Dit is geen verspilling,want je krijgt er schone lucht voor terug. Bovendien heb je met ventilatie via klapraampjes, ventilatieroosters of een ventilatiesysteem zelf controle over de ventilatie in huis. Bij een koude luchtstroom via naden en kieren heb je deze controle niet.