5 april 2019

 

Voor veel mensen is het een bekend dilemma. Je wilt graag een duurzame levensstijl, maar in de hektiek van alledag komt hier maar bar weinig van terecht. We hebben natuurlijk onze goede voornemens: Vaker met de fiets, minder vlees eten en bewuster inkopen. Soms starten we de eerste maanden van het jaar vol goede moed; toch zakt het weer weg. Dit is niet raar. Verandering van gedrag is het moeilijkste wat er is. De meeste dingen doen we namelijk op de automatische piloot ofwel routine.

 

 

 

 

Een instrument om het makkelijker te maken

Om mensen een handje te helpen is een uniek innovatieproject gestart.  Initiatiefnemer Lennart van der Burg vat het doel van dit project kort samen: “We gaan een instrument ontwikkelen dat automatisch inzicht geeft in je persoonlijke klimaat voetafdruk en je helpt duurzamere keuzes te maken.”

 

Twee jaar geleden is Heuvelrug Energie gestart met het initiatief de Duurzame 100 van de Heuvelrug. Lennart: “Dit is een groot succes en levert mooie, inspirerende voorbeelden op. Voor veel mensen blijkt het echter ook een hele drempel om zo’n duurzaamheidstest in te vullen. Het instrument dat we willen ontwikkelen, bijvoorbeeld een App, moet het makkelijker te maken door automatisch je ecologische voetafdruk te genereren op basis van data die jijzelf al beschikbaar hebt, zoals bankgegevens, gegevens van je tankpas en de reisinformatie van je OV-chipkaart. Beoogd resultaat: Een actueel inzicht in je ecologische voetafdruk en concrete suggesties hoe deze te verbeteren.

 

Vrijwilligers gezocht

Het streven is om nog voor de zomer te starten met een eerste demonstratiemodel, dat we tijdens een pilot door een aantal vrijwilligers willen laten testen.

 

Voor uitvoering van het project is financiering gekregen van de Rijksoverheid via de Topsector Energie. Voor verder achtergrond en interesse voor deelname aan de pilot: neem via e-mail contact op met Lennart.

 

Illustratie uit 'De Verborgen Impact' van Babette Porcelijn.

 

Hé Nieuwsbrief

Je kunt je hiernaast aanmelden voor onze nieuwsbrief. Deze verschijnt 4 - 6 keer per jaar.

Afmelden kan altijd. Privacy gewaarborgd.

 

Bekijk laatste nieuwsbrief
Ga naar Nieuwsbrief archief

Please enable the javascript to submit this form

Contact

Coöperatie Heuvelrug Energie U.A. (Hé)
KvK 55655475
Gezichtslaan 6
3956 BB Leersum
samen@heuvelrugenergie.nl

Stuur ons uw opmerkingen

Uw volledige naam invullen
Graag een (geldig) email invullen
Graag hier uw bericht invullen
Invalid Input
Invalid Input