15 maart 2018

 

Gemeente Utrechtse Heuvelrug en energiecoöperatie Heuvelrug Energie hebben vandaag een intentieovereenkomst getekend om zonnepanelen te plaatsen op het dak van sport- en cultuurcentrum De Binder in Leersum. Het wordt het eerste postcoderoosproject in onze gemeente: inwoners van Leersum en omliggende dorpen kunnen investeren in zonnepanelen en wekken met elkaar groene stroom op.

 

Wat is het postcoderoosproject

Postcoderoosprojecten vloeien voort uit het landelijke Energieakkoord 2013 en zijn bedoeld om de opwekking van lokale, duurzame energie te stimuleren. Die lokaal opgewekte groene stroom kunnen de deelnemers deels verrekenen met hun eigen energierekening, vergelijkbaar met opgewekte energie op een eigen dak. Wethouder Hans Nijhof: “De afgelopen weken hebben we zonnepanelen laten leggen op drie panden van de gemeente: het gemeentekantoor, de gemeentewerf en Cultuurhuis Pléiade. Maar we geven ook graag ruimte aan initiatieven vanuit de samenleving. In dit geval gaat het om letterlijke ruimte voor onze partner Heuvelrug Energie: zij kan het dak van De Binder gebruiken voor het eerste postcoderoosproject in onze gemeente. ”
De gemeente en Heuvelrug Energie zijn van plan om ook in andere dorpen postcoderoosprojecten te realiseren, zodat alle inwoners de mogelijkheid krijgen te participeren in een project bij hen in de buurt.

 

Deelnemers gezocht

 

Het tekenen van de intentieovereenkomst is het startsein om de haalbaarheid van het project te onderzoeken. Daarvoor ligt de bal bij Heuvelrug Energie. Zij gaat offertes aanvragen bij installateurs, maar ook potentiële deelnemers zoeken. Harrie Swarte van Heuvelrug Energie: “We zijn heel blij dat de gemeente een dak beschikbaar stelt waar we ons eerste postcoderoosproject op kunnen realiseren. En het is ook heel goed nieuws voor mensen die zich in het verleden al bij ons hebben gemeld met interesse in dergelijke projecten! En wat ons betreft is dit project pas het begin. We staan te popelen om ook op andere locaties aan de slag te gaan.”

 

Aan de installatie op het dak van de Binder kunnen inwoners uit Leersum (3956), Doorn (3941), Amerongen (3958), Overberg (3959), Maarsbergen (3953) en Langbroek (3947) meedoen. Afhankelijk van de belangstelling kunnen ook inwoners uit Maarn (3951) en Driebergen (3971 en 3972) meedoen. Belangstellenden kunnen zich melden via een formulier door op onderstaande knop te klikken.

 

 


Klimaatneutrale gemeente

De gemeente heeft de ambitie om in 2035 een klimaatneutrale gemeente te zijn. Dat betekent dat we dan binnen de gemeente evenveel energie willen opwekken als we gebruiken. Een postcoderoosproject zoals het project op De Binder, levert een mooie bijdrage aan die ambitie.

 

Lokale energiecoöperatie

Heuvelrug Energie wil lokale, duurzaam opgewekte energie toegankelijk maken voor inwoners van de gemeente. Daarvoor heeft zij diverse projecten lopen. Die projecten zijn niet alleen gericht op collectieve opwekking, maar ook op bijvoorbeeld energiebesparing thuis, het inkopen van écht duurzame stroom en elektrisch rijden.

Hé Nieuwsbrief

Je kunt je hiernaast aanmelden voor onze nieuwsbrief. Deze verschijnt 4 - 6 keer per jaar.

Afmelden kan altijd. Privacy gewaarborgd.

Bekijk laatste nieuwsbrief
Ga naar Nieuwsbrief archief

Please enable the javascript to submit this form

Contact

Coöperatie Heuvelrug Energie U.A. (Hé)
KvK 55655475
Gezichtslaan 6
3956 BB Leersum
samen@heuvelrugenergie.nl

Contact formulier

Uw volledige naam invullen
Graag een (geldig) email invullen
Graag hier uw bericht invullen
Invalid Input
Invalid Input