Heuvelrug Energie werkt op verschillende locaties aan zogenaamde Postcoderoos projecten. Doel is dat inwoners en bedrijven uit de omgeving panelen kunnen kopen op een gezamenlijk groot zonnedak. Eén van de zoeklocaties is een bijzondere. Geen dak, maar de geluidwal langs ‘onze eigen’ A12. Waarom dit project en hoe staan we er nu voor?

 

Heuvelrug Energie en de gemeente werden benaderd door twee personen met het idee om zonnepanelen te plaatsen op het geluidscherm langs de A12. “Veel bewoners willen wel graag hun energie zelf duurzaam opwekken, maar hebben hoge bomen om het huis die dat onmogelijk maken”, dachten Barend van Ginkel, inwoner van Maarn, en Anton Nuijten, duurzame ondernemer. Tegelijkertijd bedachten ze: “Het stuk van de geluidwal langs de A12 bij Maarn lijkt juist voor zonnepanelen te zijn ontworpen, met een opstaande schuine rand richting het zuiden, in het juiste formaat. Als we daar nou eens gebruik van konden maken!”. Inmiddels is ook een stuk geluidwal bij Driebergen in het vizier.

Samenwerking

Het project is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen diverse partijen die hetzelfde doel hebben: de Utrechtse Heuvelrug verduurzamen. In de projectgroep zijn Jaklien Vlasblom en Niels Werensteijn vanuit Heuvelrug Energie aangesloten. Bianca de Wit is vanuit de gemeente actief, en Michiel Brantjes werkt mee levert als student-vrijwilliger. Naast natuurlijk de initiatiefnemers Barend van Ginkel en Anton Nuijten.

Verdere stappen

Er zijn al diverse stappen gezet maar het is nog niet zeker of dit project door gaat. Diverse gesprekken zijn gevoerd met Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf. Eerst om hen enthousiast te maken. Inmiddels wordt gesproken over de juridische constructie, waarbij de gemeente als tussenpersoon een cruciale rol speelt. Er is nog niet besloten of we de geluidwal mogen benutten voor panelen. We hopen binnenkort de aanvraag voor de WBR vergunning (Wet Beheer Rijkswaterstaatwerken) te starten. Ook volgt nog een proces voor de Omgevingswet (gemeente).

Aanmelden

Heuvelrug Energie is nu aan zet om voldoende geïnteresseerden te werven: inwoners en bedrijven die panelen willen kopen om gezamenlijk op de geluidwal langs de A12 te plaatsen. De deelnemers vormen samen een nieuwe coöperatie. Alles is erop gericht om het voor de deelnemers zo makkelijk mogelijk te maken. De werving en het opzetten van een coöperatie: Het wordt allemaal voor ze georganiseerd. Ook de investering verdienen ze terug via een makkelijke weg, namelijk de energierekening. Heuvelrug Energie onderzoekt op dit moment de juiste coöporatievorm voor deelnemers aan een Postcoderoos. Niet alleen voor de A12 maar ook voor als er een ander dak beschikbaar komt, zoals bij een agrariër of sporthal. Belangstellenden kunnen zich nu al en geheel vrijblijvend aanmelden door middel van een email naar collectiefopwekken@heuvelrugenergie.nl onder vermelding van naam, adres en postcode.

 

Postcoderoos: interessant voor wie geen of niet voldoende zonnepanelen op het eigen dak kan plaatsen!

Hé Nieuwsbrief

Je kunt je hiernaast aanmelden voor onze nieuwsbrief. Deze verschijnt 4 - 6 keer per jaar.

Afmelden kan altijd. Privacy gewaarborgd.

Bekijk laatste nieuwsbrief
Ga naar Nieuwsbrief archief

Contact

Coöperatie Heuvelrug Energie U.A. (Hé)
KvK 55655475
Gezichtslaan 6
3956 BB Leersum
samen@heuvelrugenergie.nl

Contact formulier

 1. (*)
  Uw volledige naam invullen
 2. (*)
  Graag een (geldig) email invullen
 3. (*)
  Graag hier uw bericht invullen
 4. (*)
  Invalid Input
 5. Typ hieronder de code die u in het schermpje ziet
 6. (*)

  Genereer nieuwe codeInvalid Input