Heuvelrug wil in 2035 klimaatneutraal zijn. Om dat te bereiken moet er enerzijds energie worden geproduceerd, anderszijds energie worden bespaard. Om inwoners tot dat laatste aan te sporen stopt wethouder Verhoef €42.000 in een subsidiepotje voor energiescans. Bij zo'n scan -officieel een energiemaatwerkadvies- komt een deskundige langs om te kijken welke maatregelen voor energiebesparing mogelijk zijn.

 

De helft van de kosten van zo'n scan kan de woningeigenaar terug krijgen van de gemeente, tot een maximum van €375. Het voordeel kan zelfs oplopen tot de volle 100% van de scankosten als het tot daadwerkelijk maatregelen komt en de woning een 'labelsprong' maakt: in een hogere energieklasse terecht komt. Dat de woningeigenaar hiermee energie bespaart of zijn woningwaarde verhoogt is volgens wethouder Verhoef kennelijk nog onvoldoende motivatie om zo'n investering aan te durven: 'De kosten gaan voor de baat uit, en daar willen we mensen in helpen.'

 

Volgens de Driebergse aannemer Van Rhenen kost een goede scaninderdaad al snel €500 tot €750. 'Je hebt ze ook van €250, maar dat is naar mijn mening een standaardadvies dat ze uit de computer laten rollen en geen maatwerk.' Van Rhenen zelf verwijst mensen liever naar echte deskundigen.

 

Als het hard loopt gaat Verhoef terug naar de gemeenteraad voor een nieuw subsidiepotje. Bovendien kunnen mensen vanaf volgend jaar bij de rijksoverheid terecht voor subsidie bij de daadwerkelijke uitvoering van de maatregelen. 'Met onze maatregel kunnen ze daar vast op voorsorteren, 'aldus Verhoef.

Hé Nieuwsbrief

Je kunt je hiernaast aanmelden voor onze nieuwsbrief. Deze verschijnt 4 - 6 keer per jaar.

Afmelden kan altijd. Privacy gewaarborgd.

Bekijk laatste nieuwsbrief
Ga naar Nieuwsbrief archief

Please enable the javascript to submit this form

Contact

Coöperatie Heuvelrug Energie U.A. (Hé)
KvK 55655475
Gezichtslaan 6
3956 BB Leersum
samen@heuvelrugenergie.nl

Contact formulier

Uw volledige naam invullen
Graag een (geldig) email invullen
Graag hier uw bericht invullen
Invalid Input
Invalid Input